Verslavingen

Zoek je hulp? wij zijn er voor je!

Middelenverslaving

Een middelenverslaving is een verslaving aan stoffen. Hieronder vallen alle tabak-, alcohol-, medicijn- en drugsverslavingen. Bij een middelenverslaving is iemand niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk afhankelijk van een middel. Dat komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan het toegediende middel. Een middel kan grofweg drie soorten effect hebben, of een combinatie hiervan.

In de eerste plaats heb je de stimulerende middelen, ook wel uppers genoemd. Na inname van het middel komt er extreem veel energie in het lichaam vrij, maar helaas is dit ook vrij snel weer uitgewerkt waardoor er een down ontstaat. Mensen worden dan onrustig, angstig of geïrriteerd. Dit is vaak de reden om opnieuw een stimulerend middel te gaan gebruiken.

Voorbeelden van stimulerende middelen zijn: cocaïne, XTC, ketamine, speed, 4FA/4FMP.

demo-attachment-1333-Anxiety-Therapy-Image-1

Voorts heb je de verdovende middelen, ook wel downers genoemd.

Dit soort middelen werkt verdovend op de hersenen, waardoor geestelijke en lichamelijke pijn minder gevoeld wordt.

Ook hier is het effect helaas maar tijdelijk, waardoor mensen herhaaldelijk blijven gebruiken om maar geen pijn te hoeven voelen. 

Voorbeelden van verdovende middelen zijn:
  • Heroïne
  • Alcohol
  • Cannabis
  • Poppers

Tot slot heb je dan nog de geestverruimende middelen. Na het gebruik van dit soort middelen wordt het blikveld op de wereld tijdelijk helemaal anders.

Daarbij kunnen hallucinaties voorkomen, beelden die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Deze hallucinaties hebben betrekking op de zintuigen waaruit gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Voorbeelden van geestverruimende middelen zijn: paddo’s, lsd, lachgas.

demo-attachment-1334-Anxiety-Therapy-Image-2

Gedragsverslaving

Bij een gedragsverslaving is iemand verslaafd aan een bepaald soort gedrag en kost het veel moeite om dit gedrag onder controle te houden. Na verloop van tijd ontstaat er een geestelijke afhankelijkheid van dit gedrag. Het gevoel en het effect van een gedragsverslaving is vergelijkbaar met een middelenverslaving omdat deze twee vormen van verslaving op exact dezelfde manier werken in de hersenen.

Veel voorkomende gedragsverslavingen zijn gokken, gamen, internet, social media, eten, seks en het kopen van spullen. Een gedragsverslaving zorgt voor ernstige problemen in het dagelijks leven en zelfstandig stoppen is hierin niet of nauwelijks meer mogelijk.

Hoe weet ik of ik een verslaving heb?

Verslaving wordt vastgesteld aan de hand van de elf criteria van de DSM V, het wereldwijd gebruikte handboek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan. De DSM heeft het niet over alcoholisme of verslaving, maar spreekt altijd van een stoornis in het gebruik van middelen.

Voldoe je aan twee of drie criteria dan is er sprake van een milde stoornis in gebruik. Voldoe je aan vier of vijf criteria dan is er sprake van een gematigde stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis in gebruik.

demo-attachment-1340-Depression-Therapy-Image-1
De 11 criteria zijn:
  • Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan je van plan was
  • Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
  • Het verkrijgen of het gebruiken van het middel en het herstellen van gebruik kosten veel tijd
  • Sterk verlangen om te gebruiken (trek, zucht, craving)
  • Door het gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis
  • Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het sociale of relationele vlak
  • Door het gebruik opgeven of sterk verminderen van hobby’s, sociale activiteiten of werk
  • Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt
  • Voortdurend gebruik ondanks weet hebben dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt of verergerd
  • Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen (tolerantie)
  • Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken

Begin vandaag nog met een nieuwe stap in je leven

Het begint bij het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Hierin gaan we kijken of wij de juiste instelling zijn om jou te helpen met je hulpvraag.

Dit doen we door alles goed inzichtelijk te krijgen, zowel vanuit het psychische als vanuit het somatische stuk. Daarnaast kijken we ook goed naar motivatie, want de juiste motivatie is zeer belangrijk voor het behalen van herstel.

Hierna zullen we je een behandeltraject aanbieden, waarvan wij als team denken dat jij de grootste kans hebt om een leven in herstel tegemoet te gaan.


GGZ Midden Nederland

Voel je je niet begrepen en kom je er alleen niet meer uit?

Wij zijn er voor je!

Maak een afspraak
demo-attachment-1864-Group-596