Nazorg

Ben je verslaafd? wij zijn er voor je!

Nazorg

Richting het einde van het klinische traject wordt er gewerkt aan nazorg- en terugvalpreventieplanning, waarbij de cliënt en het behandelteam samenwerken om een plan te ontwikkelen voor het behoud van de behaalde vooruitgang na ontslag uit de kliniek.

demo-attachment-1344-Individual-Therapy-Image-1

Stap 1: Overgangsplanning

Voordat de cliënt de kliniek in Spanje verlaat, wordt er een gedetailleerd plan opgesteld voor de overgang naar de nazorg in Nederland. Dit omvat afspraken over vervolgbehandelingen, ondersteuning in de gemeenschap en andere aspecten die nodig zijn om de voortgang te behouden.

Stap 2: Continuïteit van zorg

De nazorgperiode van minimaal 12 weken is gericht op het bieden van continuïteit van zorg na ontslag uit de kliniek. Dit kan onder meer inhouden dat de cliënt regelmatig individuele therapie blijft ontvangen van een gekwalificeerde therapeut, zoals een psycholoog of psychiater.

Stap 3: Groepsondersteuning

Naast individuele therapie kunnen cliënten deelnemen aan groepsondersteuningssessies als onderdeel van de nazorg. Deze groepen bieden een veilige omgeving waarin cliënten steun kunnen vinden bij elkaar, ervaringen kunnen delen en kunnen werken aan hun herstel in een gemeenschapssetting.

demo-attachment-1345-Individual-Therapy-Image-2

Stap 4: Medische en psychiatrische opvolging

Indien nodig wordt ook medische en psychiatrische opvolging geboden tijdens de nazorgperiode. Dit kan bijvoorbeeld het voortzetten van medicatiebeheer omvatten, evenals regelmatige controles en evaluaties om de symptomen en voortgang van de cliënt te monitoren.

Stap 5: Terugvalpreventieplanning

Een belangrijk onderdeel van de nazorg is het ontwikkelen van een terugvalpreventieplan. Dit plan omvat strategieën en coping-vaardigheden die de cliënt kan gebruiken om terugval te voorkomen en om te gaan met eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen na het verlaten van de klinische setting.

demo-attachment-1340-Depression-Therapy-Image-1

Stap 6: Psycho-educatie en zelfhulpmiddelen

Tijdens de nazorgperiode wordt ook psycho-educatie aangeboden, waarbij cliënten meer leren over hun aandoening(en), het belang van zelfzorg, en praktische vaardigheden voor het omgaan met stress, triggers en andere moeilijkheden die kunnen optreden tijdens het herstelproces.

demo-attachment-1346-Job-Positions-Therapy-Image-1

Stap 7: Geleidelijke re-integratie

Gedurende de nazorgperiode wordt gewerkt aan een geleidelijke re-integratie in het dagelijks leven, zoals werk, school, sociale activiteiten en familieleven. Dit kan onder meer inhouden dat de cliënt ondersteuning krijgt bij het opbouwen van routines, het omgaan met sociale situaties en het aanpassen aan veranderingen in de leefomgeving.

De nazorgperiode

De nazorgperiode van minimaal 12 weken na het klinische traject in Spanje bij GGZ Midden Nederland biedt een gestructureerde en ondersteunende omgeving voor cliënten om hun herstel voort te zetten en de behaalde vooruitgang te consolideren, met als doel een duurzaam herstel op lange termijn te bevorderen.

Begin vandaag nog met een nieuwe stap in je leven

Het begint bij het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Hierin gaan we kijken of wij de juiste instelling zijn om jou te helpen met je hulpvraag.

Dit doen we door alles goed inzichtelijk te krijgen, zowel vanuit het psychische als vanuit het somatische stuk. Daarnaast kijken we ook goed naar motivatie, want de juiste motivatie is zeer belangrijk voor het behalen van herstel.

Hierna zullen we je een behandeltraject aanbieden, waarvan wij als team denken dat jij de grootste kans hebt om een leven in herstel tegemoet te gaan.


GGZ Midden Nederland

Voel je je niet begrepen en kom je er alleen niet meer uit?

Wij zijn er voor je!

Maak een afspraak
demo-attachment-1864-Group-596