Angststoornis
Heb je angsten? wij zijn er voor je!
Angststoornis
Een angststoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Er zijn voortdurende zorgen over veel dingen. Ook kan er angst ontstaan om een paniekaanval te krijgen. Klachten kunnen zijn het hebben van hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel hebben om te stikken.
Daarnaast kun je het gevoel krijgen jezelf niet meer te zijn of dat alles niet echt is. Ook kan de angst ontstaan om de controle over jezelf te verliezen of gek te worden. Daarbij kan er angst zijn om dood te gaan.
Bij een angststoornis zijn de angsten buiten verhouding en vrijwel altijd aanwezig. De angsten verschillen enorm van gewone emoties. Ook hebben de angsten niets meer te maken met een reactie op de omgeving. Deze angsten belemmeren dan ook het gehele dagelijkse functioneren.
Een angststoornis behoort tot de meest voorkomende psychische stoornissen
Naar schatting 6% van de Nederlanders lijden hieraan. Het hebben van een angsstoornis is nooit iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Blijf niet zitten met angst, of andere psychische klachten, maar zoek hulp!
Hoe weet ik of ik een angststoornis heb?
Een angststoornis wordt vastgesteld aan de hand van de acht criteria van de DSM V, het wereldwijd gebruikte handboek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan.
In de DSM V staan vele soorten angststoornissen beschreven, onderverdeeld is drie hoofd categorieën:
- Separatieangststoornis = angst om gescheiden te worden van degene waaraan we gehecht zijn
- Selectief mutisme = de weigering om te praten in bepaalde sociale situaties
- Specifieke fobie = angst voor een specifieke situatie, gebeurtenis, voorwerp of dier
De DSM V kijkt bij angst eerst naar de twee kernsymptomen:
- Excessieve angst en bezorgdheid, die minstens 6 maanden vaker wel dan niet aanwezig is, en betrekking heeft op een aantal gebeurtenissen of activiteiten
- Het is moeilijk om de angst of bezorgdheid onder controle te krijgen
Daarnaast moet er voldaan worden aan drie of meer van de ondergaande symptomen om van een angststoornis te kunnen spreken:
- Rusteloosheid
- Snel vermoeid raken
- Moeite met concentreren of ergens niet op kunnen komen
- Prikkelbaarheid
- Verhoogde spierspanning
- Slaapstoornis
Begin vandaag nog met een nieuwe stap in je leven
Het begint bij het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Hierin gaan we kijken of wij de juiste instelling zijn om jou te helpen met je hulpvraag.
Dit doen we door alles goed inzichtelijk te krijgen, zowel vanuit het psychische als vanuit het somatische stuk. Daarnaast kijken we ook goed naar motivatie, want de juiste motivatie is zeer belangrijk voor het behalen van herstel.
Hierna zullen we je een behandeltraject aanbieden, waarvan wij als team denken dat jij de grootste kans hebt om een leven in herstel tegemoet te gaan.
Onze programma's
GGZ Midden Nederland
Voel je je niet begrepen en kom je er alleen niet meer uit?
Wij zijn er voor je!