Trauma
Heb je een trauma? Wij zijn er voor je!
Wat is een trauma
Trauma is het meemaken van een schokkende gebeurtenis die vaak blijvende lichamelijke of psychische klachten achterlaat. Het is eigenlijk een overbelasting van de hersenen. Dit gaat vaak gepaard met sombere gevoelens en/of huilbuien en een voortdurende gespannenheid.Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis of herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf of anderen, door bijvoorbeeld minder controle te hebben over je gevoelens en je gedrag. Er is dan sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid.
Als een trauma niet goed verwerkt wordt kunnen er langdurige klachten ontstaan die uitmonden in PTSS.
Het voelt dan alsof de schokkende gebeurtenis je achtervolgt met levensechte nachtmerries en levensechte herrineringen (flashbacks) Deze klachten gaan niet meer vanzelf over. Ruim 80% van de Nederlanders maakt in hun leven ten minste één traumatische ervaring mee.
Maar niet iedereen die uit een schokkende gebeurtenis komt heeft direct een trauma. Sommige mensen kunnen zo’n impactvolle gebeurtenis beter verwerken dan anderen. Pas wanneer een schokkende gebeurtenis niet verwerkt kan worden, spreken we van (psycho)trauma. Naar schatting hebben 7% van de Nederlanders last van trauma wat uitmondt in PTSS. Het hebben van trauma of PTSS is nooit iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Blijf hier niet mee zitten, maar zoek hulp!
Hoe weet ik of ik een trauma heb?
Een trauma wordt vastgesteld aan de hand van de criteria van de DSM V, het wereldwijd gebruikte handboek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan.
De DSM V kijkt bij trauma eerst naar de vier hoofdcriteria:
- Het is de persoon direct overkomen
- De persoon was getuige van de gebeurtenis
- Een direct familielid of vriend van de persoon is het overkomen
- De persoon wordt herhaaldelijk blootgesteld aan nare details van de ingrijpende gebeurtenis
Daarnaast moet er langer dan één maand worden voldaan aan één of meerdere symptomen, onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:
- Herbeleven: herhalende herinneringen / nare dromen herinnerend aan het trauma / handelen of voelen alsof het trauma opnieuw plaatsvindt / heftige emoties bij
- Vermijden: vermijden van gedachten en gevoelens / vermijden van plaatsen, mensen, voorwerpen of situaties
- Negatieve gedachten en stemming: delen van de gebeurtenis niet meer herinneren / negatieve gedachten over zichzelf, anderen of de wereld / vertekende gedachten over de consequenties en oorzaak van de gebeurtenis / negatieve emoties / afgenomen interesse in activiteiten / afgesneden of vervreemd voelen van anderen / niet in staat om positieve emoties te ervaren
- Hyperactivatie: geirriteerdheid en woede uitbarstingen / roekeloosheid en zelfdestructief gedrag / hyperalertheid / overdreven schrikreacties / concentratieproblemen / slaapproblemen
Begin vandaag nog met een nieuwe stap in je leven
Het begint bij het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Hierin gaan we kijken of wij de juiste instelling zijn om jou te helpen met je hulpvraag.
Dit doen we door alles goed inzichtelijk te krijgen, zowel vanuit het psychische als vanuit het somatische stuk. Daarnaast kijken we ook goed naar motivatie, want de juiste motivatie is zeer belangrijk voor het behalen van herstel.
Hierna zullen we je een behandeltraject aanbieden, waarvan wij als team denken dat jij de grootste kans hebt om een leven in herstel tegemoet te gaan.
Onze programma's
GGZ Midden Nederland
Voel je je niet begrepen en kom je er alleen niet meer uit?
Wij zijn er voor je!